Στην καρδιά της Ελλάδας, εκεί που η ομορφιά της φύσης ικανοποιεί τις επιθυμίες της καρδιάς, βρίσκεται ο νομός Καρδίτσας.

Είναι ο μικρότερος νομός της Θεσσαλίας, με έκταση 2.576 km2 και πληθυσμό 113.070 κατ. Ο νομός χαρακτηρίζεται από αντιθέσεις, οι οποίες του δίνουν μια ιδιαίτερη ομορφιά και ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον για όλους τους επισκέπτες, γιατί ικανοποιεί όλα τα ενδιαφέροντα τους.

Από την μια η άγρια ομορφιά της οροσειράς των Αγράφων σε αντίθεση με την ηρεμία του απέραντου Θεσσαλικού κάμπου, από την άλλη οι τεχνητές λίμνες ανάμεσα στα βουνά του νομού και η ομορφιά της ορεινής Αργιθέας με την λίμνη Στεφανιάδα και τα απέραντα δάση έλατου και βελανιδιάς που τα διασχίζουν ποτάμια, συμπληρώνουν το μοναδικό φυσικό κάλλος που μαγεύει τον επισκέπτη, τον ξεκουράζει και τον γαληνεύει.

Η περιοχή τις λίμνης Πλαστήρα προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, τόσο για τις ομορφιά της, όσο και για τα σπορ, αλλά και για τις ατέλειωτες ποδηλατικές διαδρομές δίπλα στην λίμνη ή στις φανταστικές δασικές ποδηλατοδιαδρομές, που κάνουν την περιοχή Μέκκα του ποδηλάτου. Η δε περιοχή τής, σχετικά, νέας λίμνης Σμοκόβου, με τα ιαματικά λουτρά της καθώς και η περιοχή των Αγράφων, με τις πανέμορφες ορειβατικές διαδρομές στις γύρω βουνοκορφές, συμπληρώνουν το ψηφιδωτό των αντιθέσεων. Πρωτεύουσα του νομού είναι η ομώνυμη πόλη της Καρδίτσας, με πληθυσμό 32.031 κατοίκους και διαιρείται σε έξη δήμους, Δ. Αργιθέας, Δ. Καρδίτσας, Δ. Μουζακίου, Δ. Παλαμά, Δ. Λίμνης Πλαστηρα και Δ. Σοφάδων.

Ο νομός της Καρδίτσας παρουσιάζει επίσης αρχαιολογικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον. Έχει πολλά και σημαντικά μοναστήρια και αρχαιολογικούς χώρους και είναι γενέτειρα σημαντικών προσωπικοτήτων, όπως του Γεωργίου Καραϊσκάκη, του Νικολάου Πλαστήρα, του Χαρίλαου Φλωράκη κ.α. H Kαρδίτσα και η περιοχή της έχει πλούσια και μακραίωνη ιστορία. Είναι το λίκνο που υποδέχθηκε κατά καιρούς στα πλούσια και φιλόξενα εδάφη του όλα τα ελληνικά φύλα. Kατερχόμενοι από τις διαβάσεις της Πίνδου έζησαν εδώ Πελασγοί, Mινύες, Μυρμιδόνες, Δόλοπες, Aθαμάνες, Aιολείς, Bοιωτοί, για να μετοικήσουν αργότερα στη νοτιότερη Eλλάδα απωθημένοι από τους δορυκτήτοτες Θεσσαλούς. H κοιτίδα των Θεσσαλών, η αρχαία Θεσσαλιώτιδα, είναι ο σημερινός νομός Kαρδίτσας.

ΧΟΡΗΓΟΙ